Pædagogiske Principper
Barnet ses grundlæggende som et aktivt handlende væsen. Gennem sin aktive handlen møder barnet omverdenen, tilegner sig den og udvikler sig.
Vi vil bestræbe os på at barnet over tid indgår i alsidige aktiviteter der Udfordrer og udvikler det. Aktiviteten skal være tilrettelagt så den tager hensyn til barnets udviklingstrin - den må ikke være for let men heller ikke for svær. Er den for let tilegner barnet sig ikke noget nyt, er den for svær forstår barnet det ikke og bliver uinteresseret.
Barnet skal have lov til at klare det, det selv magter. Den voksne skal støtte og vejlede barnet i dets færden, træde til når det har brug for den voksnes støtte og vejledning for at komme videre.
Den voksne må have "fingeren på pulsen" med hvad der rører sig i såvel det enkelte barn som i børnegruppen og gribe børnenes egne projekter og ideer, når det falder naturligt, og videreudvikle dem sammen med børnene.
Vi vil søge en balance mellem styring og frihed. Barnet skal have ro og tid til at fordybe sig i sine egne lege og forehavender samt have frirum til at eksperimentere med selv- og medbestemmelse. Vi er dog som voksne vores ansvar og magt bevidst, så vi ved hvornår vi skal påtage os lederskabet.
Barnet skal mærke, at det har indflydelse og medbestemmelse på sit eget liv for derigennem at få en følelse af at blive taget alvorligt. Barnet skal have mulighed for at argumentere for sine ønsker og behov og få dem opfyldt hvis de er fornuftige, rimelige og forsvarligt/praktisk mulige. I løbet af dagen deltager børnene i voksenkonstruerede sammenhænge, såsom rytmik, spisning og ligende. I den mellemliggende tid har børnene selv mulighed for at bestemme hvad de vil beskæftige sig med og de større børn har også mulighed for at vælge om de vil lege ude eller inde
Vi vil skabe betingelser for og støtte venskaber og følelsesmæssige relationer mellem børnene. Gennem den frie leg, har børnene selv mulighed for at vælge legekammerater/bedsteven samt hvad de vil lege. Her støtter vi op om den valgte relation, men vi støtter også barnet i mødet med andre, da mangfoldighed giver nuancerede livsbilleder
Vi vil skabe betingelser for og støtte følelsesmæssige relationer mellem børn og voksne. Det fordrer nærværende, empatiske og troværdige voksne der viser omsorg og som har en anerkendende holdning til barnet der er præget af forståelse, bekræftelse, åbenhed og selvrefleksion.
Den voksne er model for barnet, barnet bliver påvirket af vores måde at agere på. Derfor er det vigtigt at vi gennem vores optræden formidler nogle gode etiske og kulturelle normer og værdier.
Vi vil lære barnet forståelse og respekt for dyr og alt levende - træer, planter, insekter o.s.v. Man må gerne bruge naturen - ikke misbruge den. Det gør vi bl.a. ved besøg på bondegård, medlemskab af Kattinge Værk Naturklub, men også ved at bruge legepladsen med både græs, jord, træer og buske.